maandag 5 maart 2012

Artisjokken gerecht uit Le Marche

De afgelopen dagen lekker buiten gewerkt in de zon. Die zonnige warmte weer op je wangen voelen na koude wintermaanden. Heerlijk. Ik ben de ramen en deuren aan het schilderen. Michel maakt horramen voor de appartementen. Weer een paar puntjes van de to-do-list voordat ons nieuwe seizoen met gasten op Faranghe! van start gaat. Maar vandaag, jammerdebammer, regent het heftig en vallen er hagelstenen uit de lucht. We hebben de Landrover naar de garage gebracht voor reparatie, dus we kunnen nergens heen. We noemen het een zondag – dat heb je als je zelf de tijd kunt indelen – lekker rommelen in huis. Beetje de was opvouwen, beetje koken...
Heb artisjokken liggen en er een recept bij gezocht. Carciofi alla Marchegiana of tewel artisjokken op Marchegiaanse wijze. Echt een groente van dit seizoen. Voor wie dat niet wist de artisjok is de bloem van een distel. De Artisjok Romanesco zijn groot en bolvorming en worden geoogst van februari tot eind april. Het volgende recept is afkomstig uit het kookboek Cucina Regionale, i sapori dell' Umbria e delle Marche.
Ingredienten: 4 grote artisjokken (1 pp), 2 knoflookteentjes (als je de scherpte uit de knoflook wilt halen verwijder dan – in het binnenste van de teen – de aanzet van de steel), de blaadjes van 4 takjes peterselie & de blaadjes van 2 takjes munt samen fijngesneden, zout, versgemalen peper, 8 eetlepels olijfolie, 3 glazen vino (0,2 cl wijnglas), 1 citroen, een stuk bakpapier iets groter dan de opening van je pan.
Het schoonmaken van de artisjokken:
Vul een bak met water waar je de artisjokken in kunt onderdompelen. Knijp een helft van de citroen in het water uit. Smeer je handen in met de citroen waarmee je voorkomt dat je handen bruin worden.
Trek met je vingers de onderste schutbladeren van de artisjok af, totdat je het wit ziet van het vlezige deel van de bloem. Schil de steel tot en met de aanzet van de bloem en verwijder het harde uiteinde (ongeveer 2 cm). Snij met een scherp mesje vervolgens de harde en puntige delen van de bladeren eraf – stuk voor stuk – tot op het vlezige deel. Als je er handig in wordt, kan je artisjok schillen als een appel. Open de bloem en verwijder het hooiachtige deel op het hart met een lepeltje. Smeer de artisjok, ook de steel, in met de andere helft van je citroen. Snij de steel van de artisjok af en doe alles in het citroenwater.  Kijk hoe het in z'n werk gaat op dit youtubefilmpje
Maak een mengseltje van de fijngesnipperde knoflookteentjes de fijngesnipperde peterselie en munt, zout, peper en de 8 eetlepels olijfolie tot een kruidensmeerseltje.
Haal de artisjokken uit het water en knijp het water er een beetje uit. Druk het hart van de artisjok open door het op z'n kop op tafel in te drukken. Vouw het nog een beetje met je vingers open en vul de opening met het kruidensmeerseltje en met paneermeel. Smeer ook de buitenkant van de artisjok in met het kruidensmeerseltje.
Vul een kookpan of stoofpan met de 3 glazen wijn en 1 glas water en doe daarin de artisjokken met de kop omhoog en met de rest van je oliekruidensmeerseltje. Dek de artisjokken af met bakpapier wat je hebt natgemaakt en doe de deksel op de pan. Breng aan de kook en dan op laag vuur (of in de oven op 180 graden) ongeveer 45 minuten tot 1 uur afhankelijk van de grote en versheid van de artisjok. Kijk tussendoor of er nog een beetje water nodig is en niet verdroogd. Prik met een vork in de artisjok en als die zacht voelt is het klaar.

Buon appetito: Serveer als antipasti of als bijgerecht bij vlees. Dit gerecht is heerlijk met een glas frisse witte wijn bijvoorbeeld een Pecorino van wijnhuis d'Angelis uit Offida.

Deze maandag wordt een geweldige zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten